Foto

Som ung ville jag helst av allt i världen bli fotograf. Min treåriga gymnasieutbildning var helt unik och skräddarsydd just för mig. Den hette Hantverksprogrammet och kom till hastigt och lustigt under sommarlovet då jag hade slutat nian. Under tre underbara år hade jag kontinuerlig praktik två-tre dagar i veckan hos yrkesfotografer inom reklam/produktfoto, press och porträtt. Senare fick jag även praktisera på Muséet i Varberg. Jag fick lära mig fotografyrket från grunden, innan digitalkamerans tid, och tillbringade många lyckliga timmar i mörkrummet där jag gjorde mina svartvita bilder.

När jag tog studenten 1995 fanns det inte längre någon möjlighet att välja Hantverksprogrammet, då man kommit fram till att det var alltför svårt att hitta praktikplatser till eleverna. Min utbildning var en fantastisk chans som dök upp och försvann, och jag råkade befinna mig helt rätt i tiden för att få ta del av den. Som att vinna högsta vinsten på lotto.

Under årens lopp har jag haft tillgång till Photoshop i omgångar. För det mesta redigerar jag dock i Macs eget bildbehandlinglingsprogram, vilket fungerar utmärkt till den typ av bilder jag gör. Bildredigering är för mig den ultimata formen av avkoppling. När jag sätter mig för att redigera bilder blir jag vanligtvis fast i några timmar, då jag lätt glömmer både tid och rum.

Bildskapande har alltid varit en stor del av mitt liv och även när jag har andra jobb fotograferar jag så gott som dagligen. Det blir mycket djur och natur, en del porträtt, gruppbilder och reportagebilder, ibland till och med bröllop.

För frågor om fotouppdrag, kontakta mig på ninasbilder@yahoo.se 

På kattutställningen i Sparbankshallen i Varberg, 12 oktober 2019. /Foto: Catrine Johansson
%d bloggare gillar detta: