Foto

Som ung ville jag bli fotograf. Min treåriga gymnasieutbildning var helt unik och skräddarsydd just för mig. Den hette Hantverksprogrammet och kom till under sommarlovet då jag hade slutat nian. Under tre fantastiska år gick jag en utbildning som innebar att jag hade kontinuerlig praktik två-tre dagar i veckan hos yrkesfotografer inom reklam/produktfoto, press och porträtt. Senare fick jag även praktisera på muséet. Jag hade en enorm tur som fick lära mig fotogtrafyrket från grunden, före digitalkamerans tid. Jag specialiserade mig på svartvitt och tillbringade oändligt många lyckliga timmar i gammaldags mörkrum med doften av fix och framkallningsvätska i näsborrarna.

När jag tog studenten 1995 fanns det inte längre någon möjlighet att välja Hantverksprogrammet, då man insett att det var för svårt att hitta praktikplatser i den utsträckning som behövdes. Min utbildning var en osannolikt fördelaktig chans som dök upp och försvann, och jag råkade befinna mig helt rätt i tiden för att få ta del av den. Som att vinna högsta vinsten på lotto.

Under årens lopp har jag haft tillgång till Photoshop i omgångar. För det mesta redigerar jag dock i Macs eget bildbehandlinglingsprogram, vilket fungerar utmärkt till den typ av bilder jag gör. Bildredigering är för mig den ultimata formen av avkoppling. Jag har väldigt svårt för att bara redigera en bild eller två åt gången, vanligtvis blir jag fast i några timmar då jag glömmer både tid och rum.

Bildskapande har alltid varit en stor del av mitt liv och även när jag har andra jobb fotograferar jag så gott som dagligen. Det blir allt från konstnärliga bilder, mycket djur och natur, porträtt och gruppbilder till reportagebilder och ibland bröllop. Sedan 2010 har jag ett företag som heter Ninas Bilder. I dagsläget anstränger jag mig inte för att få fotouppdrag då jag har flera andra projekt på gång, men möjligheten att anlita mig som fotograf kvarstår för den som vill. 

Kontakta mig på ninasbilder@yahoo.se

På kattutställningen i Sparbankshallen i Varberg, 12 oktober 2019. /Foto: Catrine Johansson
En av bilderna från samma tillfälle.