Lästips: Lev kreativt

Jag lånade Lev kreativt (2019) på biblioteket i tron att det var en ny bok av Julia Cameron, men när jag fick hem den insåg jag att det är en nyöversatt utgåva av Camerons The Artist´s Way (1992). Någon gång i mitten av 90-talet kom jag över den då nyutgivna svenska översättningen som hette Öka din kreativitet – den artistiska vägen (1995), en bok som jag har börjat läsa många gånger under årens lopp. Jag har dock aldrig läst ut den. Anledningen är att jag varje gång har övermannats av nya kreativa projekt som krävt min fulla uppmärksamhet med sådan kraft att allt annat har tvingats att stå tillbaka. Så effektiva och omvälvande är Camerons övningar i hur man utvecklar och förvaltar sin kreativitet. 

Lev kreativt är ett program uppdelat i tolv steg med massor av övningar, varav en del ytterst fåniga och barnsliga – det är en del av konceptet, att man ska sluta ta sig själv på så stort allvar – men ack så verkningsfulla. Eftersom jag aldrig tidigare läst klart boken, bestämde jag mig för att denna gång hoppa direkt till de tre sista kapitlen, och ser man på; det dröjde inte länge innan en pirrande känsla av välbefinnande började sprida sig inom mig. Magiskt! 

Man behöver definitivt inte ha skrivkramp för att ha nytta av Camerons filosofi, men har man det kommer den med största sannolikhet att blekna och försvinna bort som ett visset löv i en vindpust. Många av tankegångarna bygger på vikten av att fortsätta framåt och att inte vara rädd för att börja om: ”Vi är andliga hajar. Den hemska sanningen är att vi sjunker till botten och dör om vi inte är i rörelse.” (s. 263). Jag kan faktiskt inte komma på ett enda kreativt problem som Cameron inte lyckas ringa in och har en lösning på. Många av råden är dessutom väldigt handfasta. När författaren undervisar i kreativitet uppmanar hon sina elever att ägna sig åt trädgårdsarbete: ”När en människa är panikslagen efter att ha nått halvvägs över bron till ett nytt liv, då kan hon återfå fotfästet och känslan av utveckling genom att plantera om växter i större och bättre krukor.” (s. 279). Osäkerhet och självkritik förvandlas till självförtroende och drivkraft. Problem som tidsbrist, en oförstående omgivning och oro för hur det ska gå med ekonomin, omvandlas på ett mystiskt sätt till en känsla av att vara på rätt väg och att det man gör är meningsfullt. Jag älskar det! 

Ett annat ämne som känns högst aktuellt är den konkurrensinriktade tid vi lever i, där allt ska gå fort och allt man gör helst ska bli enastående bra direkt. Cameron skriver: ”Tävlingsandan – i motsats till den skapande andan – driver oss ofta att snabbt sortera bort en idé som inte ser ut att vara en vinnare. Det kan vara mycket farligt och stör vår förmåga att bära med oss ett projekt tillräckligt länge.” (s. 252), och ”Konst behöver ruvningstid, att spreta lite, att vara ofullständig och oformlig innan den kan stiga fram i rätt skepnad. Egot avskyr det. Egot vill ha omedelbar behovstillfredsställelse…” (s. 253). Så är det verkligen. Ibland har jag fått reaktioner som närmast påminner om medlidande från min omgivning, för att jag ännu inte lyckats få en bok utgiven. Jag har ju bara hållit på i tre år, min dröm om att bli författare är ett livslångt projekt och skrivandet i sig är synnerligen lustfyllt. Om jag skulle gå i fällan och låta mig dras med i den rasande jakten på snabb framgång, skulle alltihop kunna upplevas som ett enda stort misslyckande – när det i själva verket inte finns någon tidsgräns, och varje del av resan är innehåller en uppsjö av små och stora glädjeämnen.

Lev kreativt är en fantastisk bok som verkligen hjälper den kreativa läsaren att komma ur sina blockeringar, må bättre och bli starkare på många olika plan. Alla borde läsa den!

Lev kreativt av Julia Cameron, 2019, Mima förlag.

En tanke på “Lästips: Lev kreativt”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: